Legitimations- och disciplinärenden

Nyheter (1008)

Fel att ingå avtal med änka - och inte särkullbarn

En mäklare kontrollerade inte vem som hade rätt att förfoga över en bostadsrätt som ingick i ett dödsbo, underlät att vidarebefordra bud till säljarna samt etablerade affärsförbindelse, och medverkade till en transaktion, med dödsboet utan att ha uppnått kundkännedom om samtliga delägare. För detta får han en varning.

Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Fastighetsjuridik, Nyttjanderätt, Familjerätt, Arbetsrätt

”Parkettgolv” i nyproduktion var laminat - mäklare varnas

Mäklaren kopierade en text från en småhustillverkares hemsida och la in i en annons. Han varnas nu för att det av annonsen framgick att den bostadsrätt ett sambopar köpte skulle ha parkettgolv, när det rätteligen var laminat som lagts in – och trots att han hela tiden haft tillgång till den så kallade tillvalslistan, där golvtypen framgick.

Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Fastighetsjuridik, Nyttjanderätt, Arbetsrätt

Analyschef varnas för egna värdepappersaffärer

Trots att det är fråga om upprepade överträdelser av en person i chefsställning stannar påföljden vid en varning. Swedsecs disciplinnämnd beaktar att varken ekonomisk skada eller intressekonflikt har uppstått på grund av att 16 av mannens värdepappersaffärer under ett års tid genomförts utan förhandsgodkännande, och en i strid med enmånadsregeln.

Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Affärsjuridik, Arbetsrätt, Compliance

Kundstöd varnas för titt på gemensamt konto

Att ex-sambon uppgett att kontot, som används för det gemensamma barnets underhåll, inte fungerade som det ska ursäktar inte att mannen gjorde slagningar i företagets system. Agerandet innebär ett intrång i den enskildes integritet och riskerar att skada förtroendet för företaget, konstaterar Swedsecs disciplinnämnd.

Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Arbetsrätt, Affärsjuridik, Compliance

Kundrådgivares licens återkallas

Trots att framtidsfullmakten var alldeles ny, och dessutom inte reglerade gåvor, verkställde kundrådgivaren överföringen på totalt en miljon kronor – varav hälften till fullmaktshavaren själv. Därför återkallas hans licens.

Instans
Övriga instanser
Rättsområden
Compliance, Arbetsrätt, Affärsjuridik