Hälso- och sjukvårdsrätt

Nyheter (5607)

Ingen sjukpenning för ”grav vitaminbrist” - HFD nekar PT

Högsta förvaltningsdomstolen nekar prövningstillstånd i ett sjukpenningsmål där en kvinna med ”grav vitaminbrist” fått avslag på sin ansökan. Trots att en läkare ordinerat sjukskrivning har både förvaltningsrätten och majoriteten i kammarrätten bedömt att kvinnans arbetsförmåga inte varit nedsatt med minst en fjärdedel i förhållande till hennes arbete som tjänsteman på ett rederi.

Instans
Högsta förvaltningsdomstolen
Rättsområden
Offentlig rätt

Förbud mot försäljning av CBD-produkter står fast

Läkemedelsverkets beslut att förbjuda försäljningen av vissa produkter innehållande CBD – ett ämne som utvinns ur en variant av cannabisplantan som inte är klassificerad som narkotika – står fast genom flera avgöranden i förvaltningsrätten. Eftersom produkterna påstås ha medicinska effekter kräver försäljningen tillstånd.

Instans
Förvaltningsrätterna
Rättsområden
Offentlig rätt

Cancerläkemedel måste förstöras efter AstraZenecas seger i PMD

Det danska läkemedelsföretaget Sandoz måste förstöra samtliga exemplar av ett läkemedel för bröstcancerbehandlingar. Astrazenecas patent för sitt läkemedel anses vara giltigt och danskarnas produkt förbjuds på den svenska marknaden vid vite om tio miljoner kronor. En skiljaktig ledamot vill upphäva Astrazenecas patent.

Instans
Patent- och marknadsdomstolen
Rättsområden
Offentlig rätt, Immaterialrätt